Qui Som
Cursos d'iniciació
Activitats
Palmarès
Resultats
Calendari
Punt de trobada
Linkoteca
Galeria d'Imatges
 
Col·laboradors
On Som
Contacte
Crèdits
:: Història

La Sala d’Armes Montjuïc (SAM) és el club d’esgrima més important de Catalunya, i un dels capdavanters de l'estat espanyol, tant pel nombre de socis com pels resultats esportius.

El SAM va ser fundat l’any 1977, la qual cosa fa que sigui el club d’esgrima més antic de Catalunya. En els seus inicis ocupava la planta superior de les piscines "Bernat Picornell" a Montjuïc, d’on li ve el nom. L’any 1987, per raó de la remodelació de les piscines amb vista als Jocs Olímpics, el club va abandonar la seva antiga seu i es va traslladar al Complex Esportiu Municipal "Reina Elisenda", situat al costat de l’estació dels FF.CC. de la Generalitat del mateix nom, al carrer Duquessa d’Orleans núm. 29, en ple barri barceloní de Sarrià.

Al llarg de tots aquests anys el club SAM s’ha mantingut al més alt nivell esportiu i ha guanyat campionats d’Espanya en totes les categories i especialitats i els seus millors tiradors han format part habitualment de l’equip nacional espanyol.

 

A Catalunya no hi ha cap club que pugui fer ombra a la Sala d’Armes Montjuïc tal i com ho demostren tots els seus títols en totes les categories i modalitats, començant pels més petits i acabant pels més grans.

Alguns tiradors destacats de la història del club i que han participat en diversos campionats del món han estat els floretistes Miquel Roca, Javier González i Miquel Ojeda; els espasistes Juanjo Cucala, Xavier Iglesias, Cèsar Llorens i Carles i Nacho Amiguet,; els sabristes Xavier Padilla, José Javier Vilagut i Fernando Medina; les floretistes Beatriz Giró, Montserrat Esquerdo, Mònica Moro, Alícia Roig, Olga Marco i Raquel Álvarez; les espasistes Blanca Anguera i Vanesa Papiol.

Sense oblidar la participació en el Jocs Olímpics de Miquel Roca (Moscú 80), Montse Esquerdo (Barcelona 92), Cèsar González (Barcelona 92 i Atlanta 96) i Fernando Medina (Atlanta 96 i Sidney 2000). I els nostres atletes Paralímpics Joan Pastor (Barcelona 92), Esteve Hernández (Barcelona 92), Daniel Lamata (Barcelona 92 i Sidney 2000) i Mariona Hellín (Sidney 2000) .

D'altra banda el club SAM té una secció d’esgrima en cadira de rodes, destinada als disminuïts físics, que ha donat molts èxits esportius al club. Mariona Hellín medalla de plata en la modalitat d’Espasa Femenina per Equips el 1997, Daniel Lamata medalla de Bronze als Jocs Paralímpis de Sidney 2000, Campió d’Europa i Bronze per equips al 2001 i Pedro Monasterio Bronze per equips al Campionat d’Europa del 2001.

Actualment el club té al voltant dels 230 associats i a banda dels resultats esportius el club SAM intenta apropar la pràctica d’aquest esport a tothom, des dels 6 fins als 70 anys o fins i tot més enllà, mitjançant campanyes de promoció a les escoles, cursos d’iniciació per a nens, joves i adults i fins i tot amb fites tan espectaculars com va ésser la consecució del Rècord del Món de Resistència d’esgrima, en què un equip del club va aconseguir estar 55 hores competint ininterrompudament i va ultrapassar la xifra dels 20.000 tocats.